Estil directe

Ratlles

El joc a ratlles o simplement “ratlles” té com a principal característica l’existència de les ratlles, un sistema de divisió de la canxa de joc mòbil i que determina fns on han de fer arribar la pilota els equips per aconseguir els quinzes.

Dins de les ratlles, el joc a llargues és la modalitat més antiga de totes. Per ser la més propera a l’origen comú del joc a pilota amb altres països ha servit de base per a reglamentar el joc internacional dels campionats internacionals de pilota. Es disputa entre equips de tres, quatre o cinc pilotaris. L’equivalent a les llargues a les regions basques s’anomena bote luzea, mentre que en Itàlia es coneix com a palla eh!

A més de les llargues hi ha altres modalitats de joc a ratlles en funció del traure. En totes elles s’hi juga amb pilota de badana. Una d’elles és la modalitat de la palma, la qual té les mateixes regles que les llargues sols que la treta no es lliure. S’inicia el joc amb un colp de palma que és menys agressiu que un traure de “bragueta” o de volea.

La perxa és altra modalitat de joc a ratlles. El traure es fa des d’una ratlla marcada (la de falta) a un dau pintat, i sobre una corda (la perxa, a l’estil de la galotxa). A partir de la treta (a volea o al bot), les normes són les del joc a ratlles.