Trinquet

Un trinquet és una pista de joc tancada de forma rectangular i grandària variable en el que es practiquen les modalitats d’escala i corda i raspall, encara que també es poden practicar altres modalitats com la galotxa. Té el seu origen en els tripots, semblants al que hui són els trinquets francesos. És la instal·lació de referència de la pilota valenciana.

La seua dimensió oscil·la aproximadament entre els 8,5 i 11 metres d’ample i els 48 a 60 metres de llarg. Està pintat de blanc per a contrastar amb el negre de la pilota de vaqueta. Les parets més llargues són anomenades muralles i estan marcades per unes ratlles verticals numerades del zero al deu. Les parets més curtes, situades a l’esquena de qui fa el dau i de l’equip que fereix, són els frontons. Tenen una alçària d’entre 4 i 6 metres.

Longitud
48-60 m
Amplària
Joc 6,5-7 m
Escala 2,5-3 m
Alçada de la corda
1,75 / 1,80 m
Dimensions del dau
2,7 x 3 m

A sobre els frontons hi són les galeries, una mena de llotja esglaonada per al públic. A més de a les galeries, el públic també pot seure a les llotgetes, que fan cantonada el frontó del dau amb la muralla de la dreta. L’escala és de quatre graons i està situada a la muralla de l’esquerra del dau. Entre tots els graons, l’alçada arriba als dos metres. El primer graó, el que s’alça del terra, és un poc més elevat que els altres i la seua part frontal rep el nom de careta.

Entre les lloses i l’inici dels frontons, tant en la zona del dau com en la del rest, estan els tamborins. Són uns bisells d’uns 45º d’inclinació que fan rebotar la pilota. En escala i corda es consideren aire (es segueix jugant) i en raspall són quinze per a l’equip que faça rebotar la pilota allí.

En les partides d’escala i corda es col·loca una corda, a 1,80 metres d’alçada, al mig del trinquet i que serveix per dividir-lo en dues meitats: la del dau i la del rest. Aquesta corda, per dalt de la qual ha de passar la pilota, sol tenir una menuda xarxa per facilitar-ne la visió i que avisa quan la pilota ha tocat la corda, situació que és falta.

Sota la corda, i arran l’escala, hi ha una llosa de color diferent de les altres i que rep el nom de llosa o pedra. Marca el punt on el feridor ha de botar la pilota per ferir en la modalitat d’escala i corda. També en l’escala i corda és fonamental el dau. És un quadrat de vora tres metres pintat al terra situat en el cantó de les escales amb el frontó.

Escala

Dau

Galeria

Llotgetes

 

Imatge de l'slider

Imatge de l'slider

Imatge de l'slider

Es diu que el trinquet de Pelayo és la instal·lació esportiva coberta i en actiu més antiga d’Europa. En qualsevol cas, es va inaugurar en 1868, o el que és el mateix, porta més de 150 anys essent la catedral de la pilota valenciana al cor de la ciutat de València.