Els valors de la Pilota

La diversitat del joc

La nostra pilota no és més que la manera valenciana de jugar a un joc universal com és la pilota a mà, que es pot practicar en nombroses modalitats i diversos espais, tant al nostre país com a molts indrets d’Europa i Amèrica. Dins de la pilota hi ha moltes pilotes.
Imatge d'obertura de La diversitat del joc

Un joc: deu modalitats

La pilota valenciana és un esport que compta amb la riquesa d’una ampla diversitat de modalitats que permet gaudir del joc en diferents nivells de pràctica i en totes les condicions, des de Traiguera fins a Monòver, des de Toixa fins a Xàbia. Pel que fa al joc directe (dos equips s’enfronten des de camps oposats): escala i corda, galotxa, pilota grossa, joc internacional, llargues, perxa i raspall. També tenim les modalitats de joc indirecte (els dos equips ocupen el mateix camp i es colpeja la pilota contra un mur): frontó valencià, frontó amb frares i one wall. A més, el màdel, adaptació del joc de la pilota dins d’una canxa de pàdel, està penetrant en comarques valencianes amb la disputa de diversos circuits. També ha arrelat el raspall adaptat, que possibilita la pràctica del joc de pilota a persones sense mobilitat a les cames.

El gran nombre de modalitats permet l’adaptació dels nivells de joc a les modalitats més adients per a cada tipus de jugador o jugadora i condició. Aquells i aquelles que s’inicien poden començar pel raspall, pilota grossa i les modalitats indirectes, mentre que aquells i aquelles que disposen d’una elevada capacitat tècnica poden gaudir com en cap altre esport de la complexitat de l’escala i corda.

La manera valenciana de jugar a un joc universal com és la pilota a la mà

La pilota no acaba als límits del nostre país. Nombroses cultures d’arreu del món s’han significat per la pràctica de jocs de pilota a mà. Els olmeques, els maies, els esquimals, els perses, els egipcis, els japonesos, els grecs i els romans van practicar jocs de pilota a mà. Així, trobem la pilota basca, el pelotamano canari i diversos jocs de pilota a Picardia, Valònia, Flandes, Frísia, la Ligúria, el Piemont, la Toscana, Colòmbia, Mèxic, Argentina, Xile, Bolívia, Uruguai, Perú, Paraguai, Veneçuela, EUA i Equador. A la fi, la nostra pilota no és més que la manera valenciana de jugar a un joc universal com és la pilota a mà.

Per a unir la diversitat del joc de la pilota està la Confederació Internacional de Jeu de Paume (CIJB), fundada en 1928 i recuperada en els anys noranta amb l’impuls de representants valencians. Des d’aquell moment, la CIJB ha organitzat dènou competicions internacionals absolutes, amb la participació de més de quinze federacions. Amb l’inici de les competicions internacionals es va crear una nova modalitat de joc anomenada joc internacional, en la qual s’incorporen elements de joc procedents de diferents modalitats.