Els valors de la Pilota

La diversió del joc

El joc de la pilota a mà naix com a activitat d’oci en l’època clàssica i, per tant, s’associa al temps d’esplai. Durant segles ha mantingut el seu esperit de joc, en què el que és transcendental, independentment de la modalitat, és la igualtat, l’emoció i la diversió.
Imatge d'obertura de La diversió del joc

Un joc emocionant i complet

Aquest espai de diversió de la pilota es pot analitzar des de la pràctica. Més enllà de la varietat de les modalitats, de l’adaptabilitat, el seu origen de joc la doten de peculiaritats com el pacte, en què els dos adversaris acorden unes normes específiques per a eixa partida. El plantejament d’aquest acord previ que utilitza un criteri compensatori per tal de garantir el principi del dubte en el resultat final, cosa que li dona interés a la partida o competició. Per esta raó, els equips que participen en una partida poden tindre diferent nombre de jugadors o jugadores.

La pilota, a més, inclou un potent factor integrador. Gràcies a la seua senzillesa i les escasses exigències tècniques (només cal una pilota i alguna protecció a la mà), qualsevol persona, indiferentment de la seua condició, pot practicar-la. En aquesta línia, és un esport procliu a la confecció d’equips mixtos, en el qual només és rellevant el nivell dels jugadors i jugadores, no el seu sexe.

Espectacular i social

La diversió en el món de la pilota és extensible a qui observa, a l’aficionat o aficionada que segueix la pilota al trinquet, al carrer o en la televisió. És un joc espectacular, ràpid, ple d’imprevistos (pilotes trencades, galeries, espectadors dins de la canxa…), que fan que les partides puguen alterar el marcador en uns pocs quinzes.

L’altre vessant de la diversió de la persona aficionada a la pilota ve del que ara s’anomena l’experiència del fan o matchday i que en la pilota és tan antic com l’existència del joc. Ens referim a l’experiència que va unida a una “vesprada de pilota”. L’aficionat o aficionada acudeix al trinquet a veure una partida, a menjar les viandes exquisides de la barra del bar que inexorablement actua d’avantsala de la canxa de joc, i també a socialitzar-se amb amistats i persones conegudes.